Poslovni slučaj "Kukuriku"

Ovdje ostavite svoj komentar
Ocijeni
(0 votes)
Very fresh start Very fresh start

Kukuriku iz Kastva je na Hrvatskom tržištu zasigurno najpoznatija gastro eno ikona, koja je zahvaljujući svom rastu i razvoju kroz segment izvrsnosti i fizički prerasla gabarite zadanog restorana smještenog na Fortici (Kastavskom vidikovcu). U suradnji s gradom Kastvom i partnerom Nenada Kukurina Valterom Peculićem kreće u projekt izgradnje Restorana i Hotela Kukuriku u samom srcu Kastva na trgu Lokvini. Projekt rekonstrukcije stare gradske škole na istoimenom trgu i prelazak u hotelijersku nišu težak preko 3 milijuna eura, u komunikacijskom smislu bio je povjeren Art'su.

Zbog specifične etimologije dotadašnjeg nastanka brenda Kukurikua kao i upravljačkih datosti, spremni smo govoriti više o image managmentu nego li brendingu samom.

Art's je pripremio programski plan i programsku strategiju kao i optimiziran komunikacijski plan i komunikacijsku strategiju, uz navedeno pripremani su i provođeni sustavi evenata kao i cjelokupna podrška kroz sustav vizuala i interaktivnih komunikacijskih medija. Web stranice portalskog tipa s novorazvijenim sustavom bookinga, kao i povezanost kroz društvene mreže. Posljednji je ujedno bio i najmanje očekivan medij za komuniciranje brenda poput Kukurikua, no naglasak ka otvaranju spram novih skupina i niša korisnika do sada daje jedinstvene rezultate. Poseban izazov je bio i kreiranje, pripremanje i realiziranje novih odora osoblja kao i sustava (personal memories) aromatiziranja soba kroz novu Linarijevu liniju difuzora. Posebno bi naveli primjer koji oslikava medij i karakter suradnje kroz izradu jelovnika. Art'sov prijedlog jelovnika zapravo je bio life style magazin u premium formatu i kvaliteti izvedbe koji je u svome uvodnom dijelu umjesto fotografija Kukurikuovih delicija imao makro fotografije lica tridesetak ženskih i muških modela koji su jeli određeno jelo (koje bi se opisivalo ili nudilo na toj stranici / jedno jelo – jedno lice), te grimasom odražavali ekspresiju koje je to jelo u njima izazvalo. Snimanje tog editorijala je odrađeno relativno mukotrpno iz razloga što većina modela ili skoro uopće ne jede ili se ne mogu poistovjetiti s hranom koja se spravlja u Kukrikuu, no za njih je djelovala asocijacija; “zamisli da sada jedeš tu svoju omiljenu pizzu“. U ostalom dijelu toga magazina nalazili su se recepti, izvještaji s Kukurikuovih evenata, intervjui s viđenijim gostima i poštovateljima kulta Kukurikua, fotografije i opisi hotela te je tek manji dio ostavljen za promidžbene oglase poglavito vinara čija je ponuda prisutna u Kukuriku. Sve skupa stotinjak strana koje služe da razbijete vrijeme u pauzama između slijedova ili da imate šansu kupiti isti ili dobiti Nenadovom rukom potpisan primjerak. Predviđeni ciklus na godišnjoj razini bi iznosio 4 do 6 izdanja Kukurikuovog menija. Zbog same povijesti i težine Kukurikuovog brenda smatrali smo da bi restoran u kojemu ne naručujete jela po ili iz menija, baš méni trebao imati kao glavnu analognu tiskovinu za komuniciranje umjesto prospekata i ostalog POP materijala.

Komuniciranje hotela kao zasebne vrijednosti (segmenta ponude) bilo je s naše strane preusmjeren u komuniciranje hedonizma, cjelovitog doživljaja Kukuriku ambijenta, te kao takvog i nazivanje bilo kojeg dijela ponude – jednostavno „Kukuriku“. Cjelokupni koncept trebao je biti sagledan kroz prizmu tranzicije te na takav način i tome su optimirani obrasci prelaska u višu restoransku i novu boutique hotelsku nišu. Specifičnosti dominantnog restoranskog metjera spretno su uklopljene u maksimaliziranu hotelsku ponudu, te rezultat toga je neočekivana izvrsnost i iz novog segmenta. Snagu postojećeg brenda Kukuriku crpi iz osobe i djela Nenada Kukurina, cijeli sustav je na to navikao i tome je podređen, u takvim okolnostima sve promjene su time omeđene i vezane, ipak koncept koji je kreiran sadrži kanale za uvođenje i disperziju novih nositelja kao i dovoljan broj novih „portova“ za franšizing koji će biti otvoreni kada supstanca za to sazrije.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.